zaterdag 12 april 2008

VS ondermijnen rechtsgang in Afghanistan bij overdracht gevangenen

Uit een rapport van de mensenrechtenorganisatie Human Rights First in de Verenigde Staten blijkt dat de VS falen om een bijdrage te leveren aan een eerlijke rechtsgang in Afghanistan volgens standaardnormen.

Dit heeft de BBC gemeld op basis van een rapport van de organisatie Human Rights First. De VS leveren onvoldoende bewijs in zaken van voormalige gevangenen uit het gevangenkamp Guantanamo Bay die nu worden berecht in Afghaanse rechtbanken.

Het rapport, “Arbitrary Justice: Trials of Guantánamo and Bagram Detainees in Afghanistan”, onderzoekt de overdracht aan de Afghaanse rechtbank van meer dan 250 Afghanen die gevangen werden gehouden in Guantánamo Bay en de Amerikaanse gevangenis bij Bagram in Afghanistan zelf.

De gevangenen worden nu vastgehouden in Blok D van de eveneens beruchte gevangenis Pul-i-Charkhi bij Kabul.

De organisatie verklaart dat gevangenen worden voorgeleid met weinig of geen bewijs.

In het rapport staat dat Amerika toekijkt terwijl internationale standaards voor een eerlijke berechting worden geschonden.

Het detentiekamp Guantanamo Bay in Cuba ligt al vanaf het begin onder vuur. Het wordt beschuldigd van onrechtmatigheden en schendingen van de Rechten van de Mens.

Als antwoord daarop werden gevangenen teruggestuurd naar Afghanistan.

Maar Human Rights First suggereert dat dit proces leidt tot een ondermijning van het nog prille juridische systeem in het land.

Sahr Muhammed Ally, de schrijver van het verslag, wil dat de regering van de VS de namen bekendmaakt van soldaten en ander personeel dat bij de processen betrokken is. Elk bewijs dat ze in hun bezit hebben moet worden overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten.

Ze zegt dat de Verenigde Staten in Irak hebben besloten een beleid uit te voeren om strafrechtelijk onderzoek te ondersteunen met soldaten die getraind zijn in het verzamelen van bewijslast en die kunnen dienen als getuigen.

Ze zegt dat als dit in Irak mogelijk is, dit ook moet kunnen in Afghanistan.

Internationaal is de gevangenis in Guantanamo Bay erg omstreden. Verschillende keren is gebleken dat mensen er jarenlang onschuldig vast worden gehouden.

Ook onschuldigen blijven vaak nog maanden of jaren vastzitten omdat de VS geen land zeggen te kunnen vinden die deze mensen dan op wil nemen.

De omstandigheden zijn er volgens mensenrechtenorganisaties erbarmelijk.

Over de situatie in het gevangenkamp zijn ondertussen honderden artikelen en rapporten verschenen.

Door de VS worden de gevangenen in Guantanamo Bay ingedeeld in de categorie “vijandelijke strijders”. Hiervoor geldt een andere maatstaf dan voor gewone gevangenen.

Zelf ministers van de bondgenoten hebben de Amerikanen hierop aangesproken. De Verenigde Staten zeggen echter dat de gevangenis in Guantanamo Bay aan zeer hoge eisen voldoet.

Voormalige gedetineerden uit Guantanamo Bay hebben verteld dat er sprake is van voortdurende martelingen, seksuele vernedering, gedwongen drugsgebruik en godsdienstige vervolging door Amerikaanse militairen.

Het rapport van Human Rights First over de gevangen is ook beschikbaar in pdf-formaat.

Arbitrary Justice: Trials of Guantánamo and Bagram Detainees in Afghanistan
http://www.humanrightsfirst.info/pdf/USLS-080409-arbitrary-justice-report.pdf